Skip to main content

Γιατί είναι σημαντική η φροντίδα Οδοντικών Εμφυτευμάτων;

Η θεραπεία με οδοντικά εμφυτεύματα χρειάζεται αρκετό χρόνο και είναι απαιτητική. Όμως, αποτελούν την ιδανική λύση για την μερική ή ολική απώλεια δοντιών ή στην καταστροφή τους. Πώς θα εξασφαλίσετε την αντοχή των εμφυτευμάτων σας στον χρόνο απολαμβάνοντας τα οφέλη τους;

Η φροντίδα οδοντικών εμφυτευμάτων με το σωστό βούρτσισμα και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι η σύντομη απάντηση. Όμως, θεωρούμε σημαντικό να σας παραθέσουμε αναλυτικά όλες τις τακτικές σωστής υγιεινής:

Φροντίδα οδοντικών εμφυτευμάτων και περιεμφυτευματίτιδα

Τα εμφυτεύματα δοντιών δεν έχουν οδοντική ουσία, οπότε δεν κινδυνεύουν από την τερηδόνα όπως τα φυσικά δόντια. Η νόσος που ενδέχεται να εμφανίσουν λέγεται περιεμφυτευματίτιδα και είναι μια φλεγμονή των ιστών γύρω από το εμφύτευμα. Αυτή η φλεγμονή, όσο δεν αντιμετωπίζεται εγκαίρως, οδηγεί στην απώλεια του οστού που στηρίζει το εμφύτευμα με αποτέλεσμα το τελευταίο να χρειαστεί αφαίρεση λόγω κινητικότητας.

Προκειμένου να αποφύγετε την περιεμφυτευματίτιδα, πρέπει καταρχάς να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα. Την πρώτη μετά το πρωινό σας γεύμα και την δεύτερη πριν κοιμηθείτε το βράδυ.

Φροντίδα οδοντικών εμφυτευμάτων και σωστό βούρτσισμα

Τα οδοντικά εμφυτεύματα βουρτσίζονται όπως και τα φυσικά δόντια, δηλαδή με μια μαλακή βούρτσα. Χρειάζεται να καθαρίζετε προσεκτικά την περιοχή ανάμεσα στο δόντι και το ούλο.

Επειδή, η περιοχή ανάμεσα στο δόντι και το ούλο είναι μικρή σε εύρος, προτιμήστε οδοντόβουρτσες με μόνο δύο σειρές τριχών ώστε να έχετε καλύτερο έλεγχο της δράσης τους. Διαφορετικά, κόψτε με ένα ψαλιδάκι κάποιες σειρές τριχών από μια συμβατική οδοντόβουρτσα ώστε να διευκολυνθεί το καθάρισμα της περιοχής ανάμεσα στο εμφύτευμα και στο ούλο.

Επίσης, είναι σημαντικό να καθαρίζετε τα εμφυτεύματα από όλες τις επιφάνειες. Δηλαδή, την μπροστινή (προς το μάγουλο), την πίσω (προς την γλώσσα ή προς την υπερώα) και τις δύο πλάγιες επιφάνειες που γειτονεύουν με τα διπλανά δόντια ή εμφυτεύματα. Με την οδοντόβουρτσα μπορεί να καθαριστεί η μπροστινή, η πίσω και η μασητική επιφάνεια της επιεμφυτευματικής αποκατάστασης. Για τον αποτελεσματικό καθαρισμό των πλάγιων επιφανειών, χρειάζεστε επιπλέον οδοντικό νήμα και βουρτσάκια μεσοδοντίου καθαρισμού.

Φροντίδα οδοντικών εμφυτευμάτων και οδοντικό νήμα

Η χρήση οδοντικού νήματος για τον καθαρισμό της περιοχής ανάμεσα στο εμφύτευμα και στο διπλανό δόντι είναι απαραίτητη. Αν έχετε μόνο ένα εμφύτευμα τότε μπορείτε να χρησιμοποιείτε απλό οδοντικό νήμα. Αν έχετε όμως μια μεγάλη επιεμφυτευματική αποκατάσταση (αποκατάσταση μιας ή περισσότερων απογυμνωμένων από δόντια περιοχών των γνάθων) τότε συνίσταται η χρήση ενός παχύτερου οδοντικού νήματος που θα βρείτε στα φαρμακεία.

Τέλος, ιδιαίτερα χρήσιμα είναι τα μεσοδόντια βουρτσάκια που κυκλοφορούν σε πολλές διαστάσεις. Επιλέξτε εκείνα που χωρούν ανάμεσα στα δόντια σας με ελαφρά πίεση αλλά χωρίς μεγάλη αντίσταση.

Τα εμφυτεύματα αν και αντικαθιστούν τα δόντια σας, δεν σας προειδοποιούν με μικροενοχλήσεις όπως κάνουν μερικές φορές τα φυσικά δόντια όταν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα.

καθαρισμός εμφυτευμάτων

Φροντίδα οδοντικών εμφυτευμάτων και επίσκεψη στον οδοντίατρο

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο για έλεγχο όλων των δοντιών και των εμφυτευμάτων είναι αναγκαία και πρέπει να γίνεται το λιγότερο δυο φορές το χρόνο. Με ειδικά εργαλεία καθαρισμού των εμφυτευμάτων μπορούμε να αφαιρέσουμε την πέτρα που συγκεντρώνεται πάνω στα εμφυτεύματα χωρίς να πειράξουμε την ευαίσθητη επιφάνεια του εμφυτεύματος. Επιπλέον, ο οδοντίατρος, εφόσον κρίνει απαραίτητο, μπορεί να αφαιρέσει μια μεγάλη προσθετική εργασία για να την καθαρίσει καλύτερα.

Μια φορά τον χρόνο, ο οδοντίατρος κάνει μια ακτινογραφία της περιοχής ώστε να διαπιστώνει αν διατηρείται το επίπεδο του οστού γύρω από το εμφύτευμα σας. Σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι η πιθανή αποκάλυψη μιας αρχόμενης περιεμφυτευματίτιδας, η οποία έχει καλή πρόγνωση αν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.  Η τεχνική για τη θεραπεία περιοδοντίτιδας και περιεμφυτευματίτιδας με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου EmunDo αποτελεί μια υπερσύγχρονη μέθοδο που πραγματοποιείται αυστηρά και μόνο από μια εξειδικευμένη ομάδα γιατρών με πλήρη κατάρτιση και πολυετή εμπειρία. 

Απευθυνθείτε στον οδοντίατρο σας το συντομότερο δυνατό  σε περίπτωση που αισθανθείτε κάποια κινητικότητα  στην προσθετική εργασία σας. Αφήνοντας το πρόβλημα αυτό χωρίς έγκαιρη διόρθωση, τότε η τοπική φλεγμονή των ιστών γύρω από το εμφύτευμα (περιεμφυτευματική βλεννογονίτιδα) μπορεί να εξελιχθεί ταχύτατα σε περιεμφυτευματίτιδα.

Με αυτές τις απλές πράξεις τα εμφυτεύματα σας μπορούν να σας κρατήσουν “μια ζωή”! Μην παραμελήσετε τη φροντίδα οδοντικών εμφυτευμάτων και απολαύστε τα οφέλη τους για πολλά χρόνια. 

Φροντίδα Οδοντικών Εμφυτευμάτων

Ιδανικός υποψήφιος για οδοντικά εμφυτεύματα

Εφόσον ο ασθενής δεν ανήκει σε κάποια από τις ομάδες πληθυσμού που αντενδείκνυται η χρήση εμφυτευμάτων (χρόνιες ασθένειες όπως διαβήτης, αιμοφιλία ή παθήσεις του ανοσοποιητικού), τα Εμφυτεύματα Δοντιών είναι η Πιο Αξιόπιστη Και Ασφαλής Μέθοδος για την Αποκατάσταση Χαμένων Δοντιών τόσο από πλευράς λειτουργικότητας, αποτελεσματικότητας και αισθητικής αλλά και όσον αφορά το συνολικό κόστος θεραπείας σε σύγκριση με μια γέφυρα δοντιών. Τα εμφυτεύματα δοντιών υπερτερούν έναντι οποιασδήποτε άλλης προσθετικής εργασίας που προτείνεται για την απώλεια ή την καταστροφή των δοντιών, ενώ η εμπειρία και η πλήρης κατάρτιση της ιατρικής ομάδας μας εγγυώνται ένα διαρκές χαμόγελο που λάμπει.

 

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ