Εμφυτεύματα και Πόνος: Από Ποιους Παράγοντες Εξαρτάται

Όπως είναι λογικό, σε πολλές περιπτώσεις, ο πιθανός Πόνος στα Εμφυτεύματα Δοντιών είναι κάτι που αποθαρρύνει μια μερίδα ασθενών από το να προβούν στη χειρουργική τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Η πλήρης και λεπτομερείς ενημέρωση του ασθενούς για τον πιθανό πόνο και τους τρόπους αντιμετώπισής τον βοηθάει να ξεπεράσει τον φόβο του και να επιλέξει αυτή την πολύ αποτελεσματική οριστική θεραπεία με εμφυτεύματα. Ο Γναθοχειρουργός οφείλει να ενημερώσει επαρκώς τον ασθενή του για κάθε ενδεχόμενο και να τον καθοδηγήσει σωστά, ώστε να απαλλαγεί από το άγχος και να κάνει την καταλληλότερη επιλογή για αυτόν.

Φυσικά, η πολυετής εμπειρία του Γναθοχειρουργού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην μείωση του πόνου στα εμφυτεύματα, καθώς όσο πιο έμπειρος είναι τόσο πιο σύντομη, ήπια και ακριβής είναι και η επεμβατική διαδικασία, κάτι που μειώνει κατά ένα μεγάλο ποσοστό τον μετεγχειρητικό πόνο. Η ιατρική ομάδα που αναλαμβάνει τον ασθενή μαζί με τον Γναθοχειρουργό παίζει εξίσου πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς η πλήρης κατάρτιση, η εξειδίκευση και η μεγάλη εμπειρία μειώνουν τις πιθανότητες ο ασθενής να πονέσει.

Επίσης, έχει μεγάλη διαφορά η επιλογή ενός οδοντίατρου από έναν Γναθοχειρουργό, καθώς ο δεύτερος έχει επιπλέον σπουδές και μια επιπλέον εξειδίκευση, γεγονός που του επιτρέπει να φέρει εις πέρας ακόμη και τις δυσκολότερες επεμβάσεις με απόλυτη ακρίβεια και επιτυχία. Κρίνεται απαραίτητο ο ασθενής να εξετάσει προσεκτικά όλη την γκάμα των επιλογών του αλλά και των παραμέτρων που καθιστούν έναν ιατρό κατάλληλο για να αναλάβει μια συγκεκριμένη επέμβαση. Η έλλειψη εμπειρίας του οδοντοντίατρου μπορεί να επιφέρει δυσάρεστες επιπλοκές στον ασθενή, όπως είναι η βλάβη νεύρου ή κάποιες άλλες που είναι ενοχλητικές και επώδυνες.

Η κλινική μας παρέχει ένα σύνολο εξειδικευμένων υπηρεσιών που εκτελούνται από την πλήρως καταρτισμένη ιατρική μας ομάδα που, σε συνεργασία με τον έμπειρο Γναθοχειρουργό μας, φροντίζουν για την απόλυτη ασφάλεια και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον κάθε ασθενή. Στόχος μας είναι ο ασθενής να νιώσει ασφάλεια, εμπιστοσύνη και άνεση σε ένα φιλικό και προσιτό περιβάλλον, όπου θα του λυθεί κάθε απορία και θα είναι σίγουρος για την απόφασή του να μας εμπιστευτεί.

Ποιες Διαδικασίες Ενδέχεται να Επιφέρουν Πόνο στον Ασθενή

Η χειρουργική επέμβαση για την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και, αναλόγως με την κατάσταση του στόματος του ασθενούς, είναι πιθανό να χρειαστεί να πραγματοποιηθούν και ειδικές διαδικασίες ανάπλασης και προετοιμασίας. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο ασθενής δεν πρέπει να αισθάνεται καθόλου πόνο ή ενόχληση στο στόμα. Ο πόνος, η ευαισθησία και οι ενδεχόμενες μικρές ενοχλήσεις εμφανίζονται μετά την επεμβατική διαδικασία και η ένταση είναι ίδια ή και μικρότερη από εκείνη που νιώθει ο ασθενής κατά τη διάρκεια της εξαγωγής δοντιού. Ο πόνος που εμφανίζεται μετεγχειρητικά είναι ανεκτός και στις περισσότερες περιπτώσεις περνάει ή μειώνεται σημαντικά με απλά παυσίπονα.

Αναλόγως το είδος της επεμβατικής διαδικασίας, καθορίζεται και το εάν και πόσο θα πονέσει ο ασθενής. Πιο αναλυτικά:

  • Χειρουργική Τοποθέτηση Εμφυτευμάτων Δοντιών

Πρόκειται για μια ανώδυνη επεμβατική διαδικασία, όπου ο ασθενής δεν αισθάνεται κανένα πόνο, ενόχληση ή ευαισθησία, ενώ πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία.

  • Οστική Ανάπλαση

Αναλόγως την κάθε περίπτωση και τις ανάγκες του ασθενούς, ο Γναθοχειρουργός ενδέχεται να προβεί σε κάποια διαδικασία που εμπεριέχει πόνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, δεν απαιτείται κάποια επώδυνη διαδικασία στα στάδια της οστικής ανάπλασης, παρά μόνο στις περιπτώσεις που χρειάζεται ειδική χειρουργική επέμβαση, όπως είναι η ανύψωση ιγμορείου, η εξαγωγή δοντιών και το οστικό μόσχευμα. Οι προ-εγχειρητικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται σε κάθε ασθενή που επισκέπτεται την κλινική μας δείχνουν με απόλυτη ακρίβεια το εάν είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί κάποιου τέτοιου είδους επεμβατική θεραπεία.

α) Ανύψωση Ιγμορείου

Στην περίπτωση που κρίνεται απαραίτητη η διαδικασία της ανύψωσης ιγμορείου, η οποία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και διαρκεί περισσότερο από μια ώρα, ο ασθενής εμφανίζει αρκετά συχνά πόνο ή/και ευαισθησία στο πρόσωπο, τη μύτη και τη σιαγόνα. Φυσικά, με τη χρήση ειδικών παυσίπονων η ενόχληση αυτή υποχωρεί.

β) Η εξαγωγή δοντιών πραγματοποιείται στην περίπτωση που τα εναπομείναντα φυσικά δόντια έχουν υποστεί μεγάλη φθορά η οποία δεν επιδιορθώνεται, οπότε και είναι απαραίτητη η εξαγωγή δοντιών και στη συνέχεια η τοποθέτηση εμφυτευμάτων με την μέθοδο Δόντια σε 1 ημέρα – Μέθοδος All-in-4 Η εξαγωγή πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και ο ασθενής δεν αισθάνεται καθόλου πόνο. Ωστόσο, μετεγχειρητικά ενδέχεται να υπάρξει ήπιος πόνος, ο οποίος αντιμετωπίζεται με παυσίπονα.

γ) Οστικό Μόσχευμα

Η χειρουργική τοποθέτηση οστικού μοσχεύματος πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και ο ασθενής ενδέχεται να εμφανίσει πρήξιμο της σιαγόνας, το οποίο αντιμετωπίζεται συνήθως με κάποιο ειδικό αντιφλεγμονώδες φάρμακο ή παυσίπονο, με αποτέλεσμα τον έλεγχο της δυσφορία.

Παράγοντες που Συμβάλλουν στην Μείωση του Πόνου

Πλέον, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου. Η πρώτη παράμετρος είναι η κατάλληλη επιλογή του Γναθοχειρουργού, ο οποίος θα έχει τις απαραίτητες γνώσεις, την εξειδίκευση, την πολυετή εμπειρία και την ικανότητα να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο τρόπο την κάθε απρόβλεπτη κατάσταση που ενδέχεται να προκύψει.

Ένας ακόμη παράγοντας είναι η διατροφή και σωστή φροντίδα του στόματος από τον ασθενή. Για μερικές μέρες, ο ασθενής χρειάζεται να αποφεύγει τα ζεστά και τα ροφήματα με καλαμάκι, καθώς επίσης και τα μπουκώματα με νερό και τα στοματικά διαλύματα. Είναι επίσης βασικό να μην μασάει κολλώδεις και σκληρές τροφές αλλά να επιλέγει μαλακές τροφές ή να τις αλέθει σε μπλέντερ για δύο περίπου εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Επιπροσθέτως, χρειάζεται να κάνει μια ισορροπημένη διατροφή, ώστε να λαμβάνει όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που θα συμβάλλουν στην άμεση και σωστή επούλωση, αποτρέποντας τη δημιουργία φλεγμονών.

Ακόμη, ο ασθενής πρέπει να φροντίζει σωστά τα δόντια του, ώστε να δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για τα ούλα και τα εμφυτεύματα. Ο συχνός καθαρισμός μετά από κάθε γεύμα και η χρήση ενός μη αλκοολούχου στοματικού διαλύματος είναι απαραίτητα, προκειμένου να γίνει ολοκληρωτική απολύμανση του στόματος, και να μην υπάρχουν φθορές στα δόντια και ασθένειες στα ούλα. Ένα καθαρό στοματικό περιβάλλον βοηθάει στη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου.

Ένας ακόμη παράγοντας είναι ο ύπνος, που είναι αποδεδειγμένο ότι συμβάλλει σημαντικά στη σωστή και άμεση επούλωση. Ο ασθενής χρειάζεται να κοιμάται τουλάχιστον 8 ώρες μετά τη χειρουργική τοποθέτηση εμφυτευμάτων, ενώ πρέπει επίσης να αποφεύγει τις έντονες σωματικές δραστηριότητες για τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά την επέμβαση. Ακόμη, ο ασθενής είναι απαραίτητο να κόψει το κάπνισμα μετά τη χειρουργική τοποθέτηση εμφυτευμάτων, καθώς το τσιγάρο επιβραδύνει σημαντικά τη διαδικασία της επούλωσης και κάνει τη στοματική κοιλότητα ευάλωτη σε λοιμώξεις. Ένας ακόμη ανασταλτικός παράγοντας της επούλωσης είναι το αλκοόλ, από το οποίο ο ασθενής πρέπει να απέχει για τουλάχιστον τρεις ημέρες μετά την επέμβαση.

Τέλος, ο Γναθοχειρουργός συνταγογραφεί παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και ενδεχομένως αντιβίωση, προκειμένου να μειωθεί ο πόνος. Σε περίπτωση που λαμβάνετε κάποια επιπλέον αγωγή, είναι απαραίτητο να ενημερώσετε άμεσα τον Γναθοχειρουργό σας.

Η άμεση επαφή και η καλή επικοινωνία με τον Γναθοχειρουργό που έχετε επιλέξει παίζουν τεράστιο ρόλο στην επιτυχία της όλης διαδικασίας, καθώς εκείνος σας παρέχει με την κατάλληλη καθοδήγηση και τις απαραίτητες συμβουλές, ώστε να αποφύγετε τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις. Ο πόνος είναι φυσιολογικό επακόλουθο στις χειρουργικές τοποθετήσεις εμφυτευμάτων δοντιών, αλλά μπορεί να μειωθεί σημαντικά ή και να αποφευχθεί εντελώς με σωστή διαχείριση και τις κατάλληλες κινήσεις. Η κλινική μας σας παρέχει κορυφαίους επιστήμονες, τελευταίας γενιάς ιατρικό εξοπλισμό, κι ένα ζεστό και άνετο περιβάλλον, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η καλή σας υγεία.