Skip to main content

Εμφυτεύματα Δοντιών ή Γέφυρα; Τι να επιλέξω

Όταν προχωρούμε σε αντικατάσταση ενός μεμονωμένου ελλείποντος δοντιού έχουμε δύο επιλογές, είτε με ένα οδοντικό εμφύτευμα ή με μια γέφυρα 3 δοντιών. Το Κόστος Εμφυτευμάτων Δοντιών είναι υψηλότερο, ενώ η γέφυρα δοντιών παραμένει η πιο συχνή επιλογή κυρίως λόγω χαμηλότερου κόστους θεραπείας. Όμως, όλο και περισσότεροι Γναθοχειρουργοί, Εμφυτευματολόγοι – Οδοντίατροι κλπ προτείνουν πλέον στους ασθενείς τους να εξετάσουν την επιλογή τοποθέτησης εμφυτευμάτων δοντιών λόγω των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν.

Κόστος Εμφυτευμάτων Δοντιών και Κόστος αποκατάστασης  με Γέφυρες Δοντιών: Μια σύγκριση

Ανάλογα με το υλικό κατασκευής, το κόστος μιας γέφυρας 3 δοντιών κυμαίνεται μεταξύ 450€ και 900€, ενώ οι τιμές εμφυτευμάτων δοντιών κυμαίνονται από 600 έως 1200€. Οι τιμές ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα την περιοχή και τον ιατρό, αλλά ο γενικός κανόνας είναι ότι τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι περίπου 25-30% ακριβότερα από μια οδοντική γέφυρα.

Όταν χρειαστεί να προχωρήσουμε στην επιλογή της πιο οικονομικής λύσης μεταξύ των 2 προαναφερόμενων θεραπειών, η πρώτη αίσθηση είναι ότι η γέφυρα αποτελεί την πιο οικονομική επιλογή. Όμως, εξετάζοντας τις παραμέτρους που παρατίθενται σε αυτό το άρθρο, αποδεικνύεται ότι η πιο συμφέρουσα επιλογή από άποψη κόστους είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα.

Όταν επιχειρήσουμε να συγκρίνουμε το Κόστος Εμφυτευμάτων με το κόστος μιας γέφυρας πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας τη διάρκεια ζωής τους προτού χρειαστεί να προχωρήσουμε σε επισκευή ή αντικατάσταση τους. Οι έρευνες τοποθετούν τη μέση ζωή ενός οδοντικού εμφυτεύματος στα 20 έτη. Είναι αξιοσημείωτο ότι ασθενείς με υγιές οστό γνάθου που φροντίζουν σωστά τα εμφυτεύματα τους τηρώντας τους κανόνες της στοματικής υγιεινής μπορούν να τα διατηρήσουν για ολόκληρη τη ζωή τους.

Γέφυρες δοντιών και πιθανές επιπλοκές

Αν προχωρήσετε στην επιλογή τοποθέτησης γέφυρας δοντιών ενδέχεται να αντιμετωπίσετε σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα ένα από τα παρακάτω προβλήματα:

Βλάβη των δοντιών που στηρίζουν τη γέφυρα

Αν ένα από τα παρακείμενα δόντια πάνω στα οποία στηρίζεται μια γέφυρα δοντιών παρουσιάσει πρόβλημα πχ. λόγω περιοδοντίτιδας, η γέφυρα θα πρέπει να αφαιρεθεί και αφού παρέλθει η διαδικασία της θεραπείας του δοντιού θα αντικατασταθεί μία νέα γέφυρα. Πολλές φορές μάλιστα, η ίδια η γέφυρα μπορεί να αποτελέσει την αιτία αυτών των προβλημάτων. Για να στηριχτεί η γέφυρα, θα πρέπει να τροχιστούν υγιή πλαϊνά δόντια ώστε να δημιουργηθεί χώρος για την κεραμική στεφάνη. Αυτά τα δόντια, καθώς αφαιρείται το προστατευτικό σμάλτο τους, γίνονται πιο επιρρεπή σε τερηδόνα. Το γεγονός αυτό αυξάνει την πιθανότητα να χρειαστούν μελλοντικά κάποιο σφράγισμα, ακόμα και απονεύρωση. Ένας άλλος κίνδυνος που διατρέχουν τα δόντια που στηρίζουν τη γέφυρα είναι η αυξημένη πίεση που ασκείται πάνω τους από τη μάσηση, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα ενός σπασίματος, το οποίο θα οδηγήσει με τη σειρά του σε απονεύρωση ή και εξαγωγή του δοντιού.

Οδοντικά Εμφυτεύματα Κόστος

Για να στηριχτεί η γέφυρα, θα πρέπει να τροχιστούν υγιή πλαϊνά δόντια ώστε να δημιουργηθεί χώρος για την κεραμική στεφάνη

Δυσκολία στοματικής υγιεινής

Οι γέφυρες δοντιών έχουν υψηλές απαιτήσεις στοματικής υγιεινής και απαιτούν ειδικό καθαρισμό με βουρτσάκια μεσοδοντίων. Η πλήρης απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας είναι δύσκολο να επιτευχθεί από τους ασθενείς, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης τερηδόνας και περιοδοντίτιδας.  Τα οδοντικά εμφυτεύματα χρειάζονται επίσης καλή στοματική υγιεινή, αλλά καθαρίζονται όπως και ένα φυσικό δόντι χωρίς κάποιου είδους ιδιαίτερη μεταχείριση.

Απώλεια οστού

Μετά από μια εξαγωγή δοντιού, λόγω της έλλειψης πίεσης στο χώρο του κενού φατνίου, προκαλείται συχνά απορρόφηση του οστού και απώλεια οστικής μάζας από τη γνάθο. Μακροχρόνια αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σταθερότητας στα παρακείμενα δόντια που στηρίζουν την προσθετική αποκατάσταση, εν προκειμένω μια γέφυρα. Αν οποιοδήποτε από τα διπλανά δόντια χαλαρώσει και αρχίσει να κινείται, η γέφυρα σύντομα θα χάσει τη χρησιμότητα της.

Επισκευή/Αντικατάσταση γέφυρας

Η μέση διάρκεια ζωής μιας οδοντικής γέφυρας προτού χρειασθεί πλήρη αντικατάσταση είναι κατά μέσο όρο 10 χρόνια, δηλαδή το μισό από το μέσο χρόνο ζωής ενός οδοντικού εμφυτεύματος. Επομένως σε βάθος εικοσαετίας θα πρέπει να συγκρίνουμε το Κόστος Εμφυτευμάτων με το κόστος 2 γεφυρών. Επιπλέον, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και το κόστος των πιθανών θεραπειών που θα χρειαστούν τα δόντια στήριξης μιας γέφυρας λόγω προβλημάτων που έχουν προκληθεί από τη τελευταία.

Συνοψίζοντας

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψιν όλους τους παράγοντες που διαμορφώνουν το τελικό Κόστος Εμφυτευμάτων δοντιών, ο ασθενής  θα πληρώσει λιγότερα χρήματα αν επιλέξει τη τοποθέτηση μιας γέφυρας δοντιών, αλλά διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να χάσει και κάποιο από τα διπλανά δόντια λόγω του τροχισμού και της οστικής απώλειας. Επομένως σε βάθος χρόνου θα επωμιστεί μεγαλύτερο κόστος από ότι αν είχε επιλέξει εξαρχής ένα οδοντικό εμφύτευμα για την αντικατάσταση του ελλείποντος δοντιού.

Ρομποτική Χειρουργική Εμφυτευμάτων

Με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας 3D ακτινών Χ εξασφαλίζεται η δημιουργία του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος στη διαδικασία του λεπτομερούς σχεδιασμού χειρουργικής τοποθέτησης εμφυτευμάτων δοντιών.

Ιδανικός υποψήφιος για οδοντικά εμφυτεύματα

Εφόσον ο ασθενής δεν ανήκει σε κάποια από τις ομάδες πληθυσμού που αντενδείκνυται η χρήση εμφυτευμάτων (χρόνιες ασθένειες όπως διαβήτης, αιμοφιλία ή παθήσεις του ανοσοποιητικού), τα Εμφυτεύματα Δοντιών είναι η Πιο Αξιόπιστη Και Ασφαλής Μέθοδος για την Αποκατάσταση Χαμένων Δοντιών τόσο από πλευράς λειτουργικότητας, αποτελεσματικότητας και αισθητικής αλλά και όσον αφορά το συνολικό κόστος θεραπείας σε σύγκριση με μια γέφυρα δοντιών. Τα εμφυτεύματα δοντιών υπερτερούν έναντι οποιασδήποτε άλλης προσθετικής εργασίας που προτείνεται για την απώλεια ή την καταστροφή των δοντιών, ενώ η εμπειρία και η πλήρης κατάρτιση της ιατρικής ομάδας μας εγγυώνται ένα διαρκές χαμόγελο που λάμπει.

 

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ