Skip to main content

Mini Εμφυτεύματα Δοντιών:Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται και ποια είναι τα πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα τους;

Τα mini εμφυτεύματα δοντιών (MDI) είναι μια από τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο της εμφυτευματολογίας. Αποτελούν μια εναλλακτική και πιο οικονομική επιλογή για μια μεγάλη μερίδα ασθενών μιας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θέση των συμβατικών εμφυτευμάτων. Είναι μικρά σε διάμετρο και αυτό τα καθιστά χρήσιμα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα για τα mini εμφυτευμάτα δοντιών;

Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα που έχουν τα mini εμφυτεύματα δοντιών είναι το χαμηλότερο κόστος σε σχέση με ένα συμβατικό εμφύτευμα δοντιού. Έτσι ένα μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών μπορεί να επωφεληθεί και να έχει πάλι ένα λειτουργικό και όμορφο χαμόγελο. Αλλά εξίσου σημαντικά πλεονεκτήματα που έχουν είναι:

  • Μικρότερη διάμετρο 
  • Ανώδυνη διαδικασία
  • Χρειάζονται λιγότερο τη χρήση οστικών μοσχευμάτων
  • Μικρότερη πίεση του οστού
  • Αυξημένη σταθερότητα
  • Σύντομη διαδικασία
  • Ιδανικά για ασθενείς μεγάλης ηλικίας

Ποια είναι η διαδικασία τοποθέτησης για τα mini εμφυτευμάτα δοντιών;

Η τοποθέτηση τους γίνεται γρήγορα και μπορεί να γίνει άμεσα η προσθετική αποκατάσταση τους. Λόγω της ευνοϊκής μικρότερης διαμέτρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας με ελλιπείς οστό. Επίσης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης τα μίνι εμφυτεύματα δοντιών μπορούν να μπουν πιο σφιχτά χωρίς να προκαλέσουν προβλήματα στην περιοχή. Η διαδικασία γίνεται σε μόλις λίγες ώρες στο ιατρείο και στο τέλος ο ασθενής φεύγει με ένα λειτουργικό χαμόγελο. Δεν χρειάζεται αναμονή μηνών, όπως τα συμβατικά εμφυτεύματα, και το αποτέλεσμα είναι πλήρως σταθερό και έτοιμο για χρήση. Η χειρουργική εμφύτευση γίνεται με μικρές τομές στα ούλα και γενικά αποτελεί μία λιγότερο επεμβατική επιλογή.

Υπάρχουν μειονεκτήματα στη χρήση για τα mini εμφυτευμάτα δοντιών;

Με τη σωστή χρήση τους έχουν πολύ λίγα μειονεκτήματα σε σχέση με τα συμβατικά εμφυτεύματα. Ένας  έμπειρος γναθοχειρουργός μπορεί να κάνει τη σχετική μελέτη και έναν προσεκτικά καλό σχεδιασμό της θεραπείας έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι το σωστό. Θα πρέπει η κατανομή πίεσης των πλευρικών δυνάμεων και τις μάσησης από το εμφύτευμα να γίνεται με απόλυτη ακρίβεια στην ακριβώς σωστή θέση. 

Φυσικά, θα πρέπει να υπολογίσουμε και τον παράγοντα του μεγέθους όπου επηρεάζει την αντοχή. Είναι συχνότερα τα περιστατικά που μπορεί να οδηγήσουν σε θραύση και απώλεια του εμφυτεύματος λόγω της μικρότερης αντοχής. Έτσι δεν ενδείκνυται για τοποθέτηση στα πίσω δόντια.

Λόγω της ευκολίας χρήσης τους τα χρησιμοποιούν και απλοί οδοντίατροι εκτός από ειδικοί εμφυτευματολόγοι, με λιγότερο εκτενείς γνώσεις όπου μπορεί να τα προτείνουν σε περιπτώσεις όπου δεν θα αποτελέσουν λύση. Το χαμηλό κόστος τους μπορεί να τα κάνει πιο ελκυστικά στην επιλογή αλλά αν χρησιμοποιηθούν ακατάλληλα μπορεί να αποτύχει η θεραπεία και να τα χάσετε πρόωρα.

Τα mini εμφύτευμα δοντιών αντέχουν στο χρόνο;

Δημιουργούνται έτσι ώστε να είναι συμπαγής με ενσωματωμένο το κολόβωμα. Αυτό σημαίνει ότι μετά από μακροχρόνια χρήση αν υπάρχουν φθορές θα πρέπει να αντικατασταθεί ολόκληρο το εμφύτευμα σε αντίθεση με τα συμβατικά όπου μπορεί να αντικατασταθεί μεμονωμένα το σημείο της φθοράς. Για μακρόχρονες επιλογές εξακολουθούν να είναι καλύτερα τα συμβατικά εμφυτεύματα δοντιών λόγω αντοχής και κατασκευής.

Ποιοι είναι οι περιορισμοί στη χρήση τους;

Η τοποθέτηση τους μπορεί να έχει περιορισμούς, κυρίως στην άνω γνάθο, όταν δεν υπάρχει αρκετή πυκνότητα και γειτνίαση με το ιγμόριο. Επίσης δεν μπορούν να τοποθετηθούν μετά από εξαγωγή δοντιού γιατί πρώτα πρέπει να γίνει επούλωση στην περιοχή.

Τα μίνι εμφυτεύματα δοντιών έχουν πάρει πιστοποίηση από το FDA για τη συγκράτηση κινητών τεχνητών οδοντοστοιχιών στην κάτω γνάθο. Για άλλες περιπτώσεις δεν έχουν γίνει ακόμα ευρέως και συνήθως απαιτείται μεγαλύτερος αριθμός εμφυτευμάτων για σταθεροποίηση. Για παράδειγμα, στη σταθεροποίηση μιας επένθετης οδοντοστοιχίας μπορεί να χρειαστούν 4 μίνι εμφυτεύματα δοντιών ενώ αν χρησιμοποιούσαμε συμβατικά θα ήτανε 2.

Συμπεράσματα

Τα mini εμφυτεύματα δοντιών αν και διαθέτουν αρκετά πλεονεκτήματα, μιας και είναι σημαντική εξέλιξη της τεχνολογίας και το κόστος μικρότερο από των συμβατικών, έχουν περιορισμούς που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη. Στα χέρια ενός έμπειρου γναθοχειρουργού μπορούν να δώσουν ένα θαυμάσιο χαμόγελο με λίγο κόπο αλλά αν δεν χρησιμοποιηθούν με άριστο υπολογισμό μπορούν να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ