Skip to main content

Εμφυτεύματα δοντιών και διάρκεια στο χρόνο

Διαρκεί για πάντα ένα εμφύτευμα δοντιού; Είναι μόνιμο; Αν αυτές οι ερωτήσεις διατρέχουν το μυαλό σας, τότε είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι τίποτα δεν διαρκεί για πάντα. Βέβαια, με την κατάλληλη συντήρηση και φροντίδα, ένα οδοντικό εμφύτευμα μπορεί να διαρκέσει για περισσότερα από 25 χρόνια.

Τα εμφυτεύματα δοντιών έχουν σχεδιαστεί για να είναι μια μόνιμη επιλογή αντικατάστασης δοντιών. Τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούν να στηρίξουν την οδοντική δομή και να αντέξουν στο μάσημα ή στο δάγκωμα χωρίς ολίσθηση, επειδή είναι σταθερά συνδεδεμένα με το οστό της γνάθου. Μάλιστα, τα ποσοστά επιτυχίας της τοποθέτησης των εμφυτευμάτων είναι πάνω από 95%. 

Πέρα από την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν, η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων βοηθά και στην αποκατάσταση της δομής του οστού της γνάθου, μειώνοντας το φορτίο στα υπόλοιπα δόντια. Αυτό διατηρεί τον φυσικό ιστό των δοντιών σας και αποτρέπει τη φθορά των οστών ή την απορρόφηση που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των οστών της γνάθου.

Ένα εμφύτευμα δοντιού μοιάζει ακριβώς με τα φυσικά δόντια και μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της αυτοεκτίμησής σας. Οι ασθενείς με κενά μεταξύ των δοντιών τους ως αποτέλεσμα της απώλειας των δοντιών μπορούν να χαμογελούν με υπερηφάνεια μετά από μια διαδικασία οδοντικού εμφυτεύματος. Πέρα από το αισθητικό αποτέλεσμα, η χειρουργική επέμβαση εμφυτεύματος σας διευκολύνει να φάτε και να μιλήσετε, επειδή η θέση του εμφυτεύματος στερεώνεται σταθερά στην οσφυϊκή χώρα σας.

Όμως, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για τη τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων, οι οποίες περιλαμβάνουν οδοντιατρικές γέφυρες, οδοντοστοιχίες, οδοντιατρικές στεφάνες, μίνι εμφυτεύματα, κλπ. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζετε τα πλεονεκτήματα των οδοντικών εμφυτευμάτων σε σύγκριση με άλλες επιλογές αντικατάστασης δοντιών και ποια είναι η διάρκεια που έχουν.

Τα 3 μέρη ενός εμφυτεύματος δοντιού

Για να κατανοήσετε πλήρως την ερώτηση «αν τα εμφυτεύματα δοντιών διαρκούν για πάντα;», είναι πολύ βασικό να κατανοήσετε τα 3 συστατικά ενός οδοντικού εμφυτεύματος, τα οποία είναι τα εξής:

 • Εμφύτευμα: Αυτό είναι το ριζικό τμήμα του εμφυτεύματος. Συνήθως είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο, το οποίο εισάγεται χειρουργικά στη σιαγόνα ενός ασθενούς. Με λίγα λόγια, το εμφύτευμα λειτουργεί ως ρίζα για τα προσθετικό μέρος (γέφυρα ή θήκη).
 • Κολόβωμα: Το στήριγμα που βιδώνεται στο εμφύτευμα. Παραμένει πάνω από τη γραμμή των ούλων και κρατά τα προσθετικά μέρη στη θέση τους.
 • Θήκη: Αυτό είναι το μέρος που μοιάζει με το φυσικό δόντι. Η θήκη είναι κυρίως κατασκευασμένο από κεραμικό ή μέταλλο-κεραμικό και στερεώνεται στο στήριγμα για να μιμείται το φυσικό δόντι.

Γενικότερα, το κολόβωμα και η θήκη, δηλαδή τα εκτεθειμένα μέρη του οδοντικού εμφυτεύματος, είναι πιο ευαίσθητα σε ζημιές και φθορά σε σύγκριση με το ίδιο το εμφύτευμα. Έτσι, αυτό σημαίνει ότι η ρίζα τιτανίου μπορεί να διαρκέσει για μια ζωή, ενώ η θήκη μπορεί να διαρκέσει περίπου 15 με 25 χρόνια, ανάλογα τη φροντίδα και τη συντήρηση που λαμβάνει.

Ποια είναι η διάρκεια που έχουν τα εμφυτεύματα δοντιών;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούν να διαρκέσουν περίπου για 25 χρόνια ή/και παραπάνω. Αυτό ισχύει με την προϋπόθεση ότι τα φροντίζετε σε ικανοποιητικό βαθμό. Η μακροζωία του οδοντικού σας εμφυτεύματος εξαρτάται από τους παρακάτω παράγοντες:

 • Στοματική Υγιεινή. Το πόσο καλά φροντίζετε και διατηρείτε το οδοντικό σας εμφύτευμα, όπως το βούρτσισμα και το νήμα τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα και πραγματοποιώντας μια εξαμηνιαία επίσκεψη στην κλινική, θα επηρεάσει τη διάρκεια του οδοντικού σας εμφυτεύματος.
 • Τρόπος Χρήσης των Δοντιών. Το δάγκωμα ή το μάσημα σκληρών τροφών καθώς και το άνοιγμα φελλού με τα δόντια σας θα επηρεάσει αρνητικά τη διάρκεια ζωής του εμφυτεύματος.
 • Θέση του Εμφυτεύματος. Η θέση του οδοντικού εμφυτεύματος στο στόμα σας θα καθορίσει τη μακροζωία του οδοντικού εμφυτεύματος. Για παράδειγμα, τα εμφυτεύματα που έχουν τοποθετηθεί στο πίσω μέρος του στόματος θα λάβουν περισσότερη πίεση εξαιτίας του μασήματος σε σχέση με αυτά που βρίσκονται στο μπροστινό μέρος. Αυτό θα έχει ως πιθανή συνέπεια το εμφύτευμα στο πίσω μέρος του στόματος να αποτύχει πιο γρήγορα σε σύγκριση με αυτά που βρίσκονται στο μπροστινό μέρος.
 • Επιδεξιότητα του Γναθοχειρουργού που Διαχειρίζεται τα Εμφυτεύματα. Αν η χειρουργική επέμβαση εμφυτεύματος γίνεται από έναν καλά εκπαιδευμένο και έμπειρο Γναθοχειρουργό, το οδοντικό σας εμφύτευμα θα διαρκέσει περισσότερο. Αυτό ισχύει, επειδή οι Γναθοχειρουργοί γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να τοποθετήσουν το εμφύτευμα στην ιδανική θέση, να ορίσουν το χρονικό διάστημα επούλωσης, να αξιολογήσουν την πρόοδο της οστεοενσωμάτωσης (αν το οστό της γνάθου σας έχει “δεχτεί” πλήρως το εμφύτευμα). 
 • Τρόπος Ζωής & Γενικότερη Στοματική Υγεία. Οι ασθενείς που πίνουν πολύ αλκοόλ ή καπνίζουν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ανεπάρκειας εμφυτεύματος σε σχέση με εκείνους που δεν πίνουν πολύ αλκοόλ και τους μη καπνιστές. Επομένως, για να διασφαλιστεί ότι το οδοντικό σας εμφύτευμα διαρκεί όσο το δυνατόν περισσότερο, αποφύγετε το ποτό και το κάπνισμα σε μεγάλο βαθμό πριν και μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος.

Για ποιο λόγο αποτυγχάνουν τα εμφυτεύματα δοντιών;

Όπως ειπώθηκε παραπάνω, τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν σχεδιαστεί, προκειμένου να είναι μια μόνιμη επιλογή αντικατάστασης δοντιών όταν συντηρούνται σωστά. Όμως, υπάρχουν μερικοί παράγοντες που είναι πιθανό να προκαλέσουν πρόωρη αποτυχία του οδοντικού εμφυτεύματος και είναι οι εξής:

 • Σε ασθενείς που υποφέρουν από προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις, όπως ο καρκίνος, ή διαβητικοί ασθενείς.
 • Οι κακές πρακτικές στοματικής υγιεινής μπορούν να οδηγήσουν σε αποτυχία των οδοντικών εμφυτευμάτων. Όπως και με τα φυσικά σας δόντια, πρέπει να συντηρείτε τα οδοντικά εμφυτεύματά σας, βουρτσίζοντας και πλένοντας  τα τακτικά. Οι κακές πρακτικές στοματικής υγιεινής μπορούν να οδηγήσουν σε περιοδοντική νόσο ή ασθένεια των ούλων-ουλίτιδα, η οποία μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε αποτυχία των οδοντικών εμφυτευμάτων. Η ασθένεια των ούλων αναγκάζει τα ούλα να υποχωρήσουν, εκθέτοντας έτσι τις ρίζες των δοντιών και βλάπτοντας σταδιακά τους ιστούς των ούλων που τους ασφαλίζουν εντός της σιαγόνας. Η πρόληψη της περιοδοντικής νόσου και της ουλίτιδας μπορεί να αυξήσει σε σημαντικό βαθμό τη μακροζωία των οδοντικών σας εμφυτευμάτων.
 • Τα φλεγμονώδη ούλα, ο πόνος και η αιμορραγία κατά το βούρτσισμα ή το νήμα είναι μερικά από τα σημεία και συμπτώματα της νόσου των ούλων. Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, τότε μην διστάσετε να επισκεφθείτε έναν Γναθοχειρουργό, προκειμένου να διασφαλίσετε τη μακροζωία τόσο των φυσικών δοντιών όσο και του εμφυτεύματος δοντιού.

Συνοψίζοντας

Αν εξαιρέσουμε την λανθασμένη τεχνική ή τη μη ορθή επιλογή του περιστατικού, υπάρχει ένα 2% παγκοσμίως αποτυχίας των εμφυτευμάτων δοντιών που οφείλεται στην ιδιοσυγκρασία του ασθενούς. Για παράδειγμα, σε έναν υγιή ασθενή που δεν καπνίζει και όλα έχουν γίνει σωστά, υπάρχει μία πιθανότητα 2% να αποτύχει το εμφύτευμα. Αποτυχία στο εμφύτευμα δεν σημαίνει ότι θα πονέσει ο ασθενής, ούτε ότι θα πρηστεί, ή θα πάθει κάτι. Θα πρέπει να βγάλουμε το εμφύτευμα και να ξαναβάλουμε καινούριο, διότι για να πετύχει το εμφύτευμα θα πρέπει να είναι σταθερό στη γνάθο.

Ο εξ’ αρχής σωστός σχεδιασμός της θεραπείας και η καλή συντήρηση των εμφυτευμάτων δημιουργούν τις προϋποθέσεις αυτά να διατηρηθούν εφ’ όρου ζωής. Το Ιατρείο Μας στελεχώνεται από ένα άρτια εκπαιδευμένο Ιατρικό Προσωπικό, διαθέτουμε ιατρική τεχνολογία τελευταίας γενιάς και τις πλέον καινοτόμες Ιατρικές Τεχνικές ώστε να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη θεραπεία, μια λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση και τελικά την ικανοποίηση των ασθενών μας.

Αν έχετε περισσότερες απορίες σχετικά με τη διαδικασία ενός οδοντικού εμφυτεύματος, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα ή προγραμματίστε ένα ραντεβού με το έμπειρο ιατρικό προσωπικό μας. Είμαστε εδώ για εσάς.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ