Skip to main content

Μύθοι και αλήθειες για τα εμφυτεύματα δοντιών

Σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη (Global Burden of Disease Study), το 2,3% του παγκόσμιου πληθυσμού (πάνω από 158 εκατομμύρια άνθρωποι) υποφέρουν από έλλειψη δοντιών. Όμως, η σύγχρονη οδοντιατρική μας παρέχει όλες τις μεθόδους και τεχνικές για την επίλυση αυτού του τεράστιου προβλήματος. Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν καταλληλότερη μακροχρόνια λύση. Ωστόσο, πολλοί είναι οι μύθοι που σχετίζονται με τα εμφυτεύματα όπως πχ η αντίληψη ότι είναι απαγορευτικά για το μέσο πληθυσμό, επειδή θεωρούνται λύση πολυτελείας για τους προνομιούχους. Είναι όμως; Σε αυτό το άρθρο θα επαληθεύσουμε ή θα καταρρίψουμε ορισμένες διαδεδομένες αντιλήψεις για τα εμφυτεύματα δοντιών.

Τα εμφυτεύματα απευθύνονται αποκλειστικά σε ηλικιωμένους ανθρώπους

Μύθος! Η ευαισθησία στα δόντια μπορεί να είναι κληρονομική, λόγω ασθένειας ή λόγω κακής στοματικής υγεινής. Σε κάθε περίπτωση, η απώλεια δοντιών μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Αν συμβεί, τότε τα εμφυτεύματα είναι πιθανώς η βέλτιστη, μακροπρόθεσμη λύση. Αφήστε, λοιπόν, πίσω τα στερεότυπα και τους ενδοιασμούς και συμβουλευτείτε οπωσδήποτε τον οδοντίατρο σας ώστε να σας προτείνει την βέλτιστη θεραπεία για τις δικές σας ανάγκες.

Τα εμφυτεύματα αντέχουν περισσότερο στο χρόνο σε σχέση με τις γέφυρες

Αλήθεια! Τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα με το πιο σημαντικό από αυτά να είναι η αντοχή στο χρόνο. Φυσικά και οι γέφυρες μπορούν να θεωρηθούν ως μια καλή λύση καθώς οι ασθενείς τις αποδέχονται ευκολότερα, ενώ προσφέρουν σταθερότητα αποκαθιστώντας την μασητική λειτουργία. Γενικότερα, όμως, τα δυο κύρια μειονεκτήματα στις γέφυρες είναι:

  •  Ο τροχισμός των διπλανών φυσικών δοντιών που θα χρησιμοποιηθούν ως στήριγμα της γέφυρας
  • Η αντικατάσταση των γεφυρών μετά από 10 – 20 χρόνια είναι αναπόφευκτη. Αντίθετα, τα εμφυτεύματα δοντιών έχουν διάρκεια ζωής από 20 ως 40 χρόνια.

Δείτε περισσότερα: Σύγκριση και Κόστος Εμφυτευμάτων και Γεφυρών Δοντιών

εμφυτεύματα δοντιών μύθοι και αλήθειες

Οποιοσδήποτε μπορεί να διακρίνει το οδοντικό εμφύτευμα από το φυσικό δόντι

Μύθος! Τα οδοντικά εμφυτεύματα «κρύβονται» κάτω από τα ούλα. Συγκεκριμένα,  ότι το οδοντικό εμφύτευμα αποτελείται από τρία μέρη.

  • Το εμφύτευμα, που λειτουργεί ως βίδα μέσα στα ούλα
  • Τη στεφάνη που είναι η κατασκευή του δοντιού στο μέγεθος και χρώμα που επιλέγει ο ασθενής με τον γναθοχειρουργό
  • Το κολόβωμα που λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα δυο και εξασφαλίζει σταθερότητα.

Συνεπώς, με μια σωστή σταθερή οδοντική αποκατάσταση είναι σχεδόν απίθανο να διακρίνει κάποιος ένα πραγματικό δόντι με ένα εμφύτευμα.

emfytevmata

Η καθημερινή φροντίδα των εμφυτευμάτων είναι δύσκολη διαδικασία

Μύθος! Για να έχουμε όμορφα και υγιή δόντια σίγουρα απαιτείται καθημερινή φροντίδα. Επομένως, τα εμφυτεύματα δοντιών δεν αλλάζουν ουσιαστικά την καθημερινότητα μας. Στη πραγματικότητα, για ένα άτομο που προσέχει την στοματική του υγιεινή δεν χρειάζεται να αλλάξει κάτι στο τελετουργικό του. Οι συμβουλές μας είναι απλά:

  • Βούρτσισμα των δοντιών μας 2 φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ).
  • Χρήση μεσοδόντιων βουρτσών για τον καθαρισμό μη εύκολα προσβάσιμων σημείων
  • Καθαρισμός της περιοχής κάτω και γύρω από το εμφύτευμα όπως κάνουμε και με κάθε άλλο δόντι
  • Χρήση νήματος ανάμεσα στα δόντια για την απομάκρυνση των τροφών

φροντίδα εμφυτευμάτων

Τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν πολύ μεγάλο κόστος και δεν συμφέρουν

Μύθος! Τα εμφυτεύματα δοντιών εκ πρώτης όψεως μπορεί να μοιάζουν με μια δαπανηρή επένδυση. Ωστόσο εξετάζοντας καλύτερα τις επιλογές μας θα παρατηρήσουμε ότι τελικά, ίσως αποτελούν μια ιδιαίτερα συμφέρουσα επιλογή μακροπρόθεσμα. Το κόστος των εμφυτευμάτων είναι μια δια βίου επένδυση στην υγεία και την ευημερία μας. Διαφορετικά, ο ασθενής συχνά υποβάλλεται σε  πολλαπλές, χρονοβόρες θεραπείες με προσθετικές εργασίες, ταλαιπωρία και άρα περισσότερο κόστος.

Επιπλέον, ο ευρύς χρόνος υλοποίησης της διαδικασίας τοποθέτησης εμφυτευμάτων δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να εξοφλήσει σταδιακά το κόστος σε κάθε στάδιο της.

εμφυτεύματα δοντιών κόστος

Ο εξ’ αρχής σωστός σχεδιασμός της θεραπείας και η καλή συντήρηση των εμφυτευμάτων δημιουργούν τις προϋποθέσεις αυτά να διατηρηθούν εφ’ όρου ζωής. Το Ιατρείο Μας στελεχώνεται από ένα άρτια εκπαιδευμένο Ιατρικό Προσωπικό, διαθέτουμε ιατρική τεχνολογία τελευταίας γενιάς και τις πλέον καινοτόμες Ιατρικές Τεχνικές ώστε να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη θεραπεία, μια λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση και τελικά την ικανοποίηση των ασθενών μας.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ