Στο πλαίσιο του Doctoranytime Health Podcast, ο έμπειρος και εξειδικευμένος Γναθοχειρουργός Dr. Κωνσταντίνος Ψωμαδέρης αποκαλύπτει 8 αλήθειες στη δημοσιογράφο Ελευθερία Γεωργάκαινα σχετικά με:
- Τι ακριβώς είναι τα εμφυτεύματα δοντιών;
- Ποια είναι η διαδικασία εφαρμογής τους;
- Ποιες ομάδες ατόμων αφορούν;
- Πόσο χρόνο απαιτούν;
- Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας τους;
- Πότε μπορεί να μασήσει ο ασθενής μετά την επέμβαση;
Στη συνέχεια, ακολουθούν αναλυτικά οι απαντήσεις του έμπειρου και εξειδικευμένου Γναθοχειρουργού Dr. Κωνσταντίνου Ψωμαδέρη στα ερωτήματα που τέθηκαν από τη δημοσιογράφο, ο οποίος μαζί με την ιατρική του ομάδα πετυχαίνει εξαιρετικά αποτελέσματα.
Αλήθεια 1. Εμφυτεύματα Δοντιών: Πότε ένας ασθενής χρειάζεται να καταφύγει σε αυτή την πρακτική;
Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται σε ασθενείς που τους λείπουν τα δόντια, είτε ένα είτε όλα, και είναι η πιο σωστή λύση, διότι με την τεχνική αυτή αντικαθιστούμε τα φυσικά δόντια σαν να είναι πραγματικά, χωρίς να πειράζουμε και να χαλάμε τα διπλανά.
Αλήθεια 2. Εμφυτεύματα Δοντιών: Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται; Πόσος χρόνος απαιτείται;
Η διαδικασία πριν την ημέρα της επέμβασης προϋποθέτει τη μελέτη του περιστατικού με κλινική εξέταση, ακτινογραφίες και αξονικές όπου χρειάζονται. Όταν έρθει ο ασθενής στην καρέκλα με τοπική αναισθησία, γίνεται η διαδικασία, η οποία είναι πάρα πολύ απλή, διαρκεί περίπου μισή ώρα. Ένα εμφύτευμα δοντιού δεν παίρνει πάνω από μισή ώρα για να τοποθετηθεί και σε περιπτώσεις ολικής νωδότητας, δηλαδή σε ασθενείς που δεν έχουν κανένα δόντι, η διαδικασία δεν ξεπερνάει τη 1 με 1,5 ώρα, τοποθετώντας 4 έως 6 εμφυτεύματα, για να αποκαταστήσουμε όλη τη γνάθο, όλα τα δόντια.
Αλήθεια 3. Εμφυτεύματα Δοντιών: Μπορούν όλοι οι ασθενείς να τα δεχθούν; Υπάρχουν ομάδες ατόμων που δεν επιτρέπεται;
Σίγουρα υπάρχουν κάποιες αντενδείξεις και έχουν να κάνουν με τη γενική υγεία του ασθενούς και όχι με την ηλικία, διότι πάρα πολλοί ηλικιωμένοι ασθενείς (75 με 85 ετών) ρωτάνε αν μπορούν να βάλουν εμφυτεύματα σε αυτήν την ηλικία και η απάντηση είναι «ναι, βέβαια», οπότε δεν παίζει ρόλο η ηλικία. Σημασία έχουν τα εξής:
- Η γενική υγεία. Για παράδειγμα, ένας διαβήτης (ένα ζάχαρο αρρύθμιστο) δεν μας επιτρέπει να βάλουμε εμφυτεύματα.
- Το πάρα πολύ κάπνισμα. Δηλαδή 2 με 3 πακέτα είναι επίσης απαγορευτικά για να βάλουμε εμφυτεύματα, διότι όπως το κάπνισμα κάνει κακό σε όλα τα αγγεία του σώματος, π.χ. στην καρδιά, έτσι κάνει κακό και στα αγγεία της γνάθου, εφόσον τα αγγεία της γνάθου δεν μπορούν να μεταφέρουν συστατικά επούλωσης του οστού, τότε τα εμφυτεύματα αποτυγχάνουν.
Αλήθεια 4. Εμφυτεύματα Δοντιών: Πόσες συνεδρίες απαιτούνται;
Το σύνηθες είναι σε 1 συνεδρία να τελειώνουμε με την τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Έχουμε να βάλουμε 1 εμφύτευμα, θα βάλουμε 1. Έχουμε να βάλουμε 6, θα βάλουμε 6. Έχουμε να βάλουμε 12, θα βάλουμε 12 σε 1 συνεδρία. Δεν παίζει ρόλο ο αριθμός των εμφυτευμάτων που πρέπει να τοποθετηθούν, δηλαδή μπορεί να γίνει ταυτόχρονη τοποθέτηση σε πολλά σημεία σε μόλις 1 συνεδρία.
Αλήθεια 5. Εμφυτεύματα Δοντιών: Πώς είναι ο ασθενής μετά την τοποθέτησή τους;
Μετά υπάρχει ένα ελαφρύ πρήξιμο για 2 με 3 μέρες, το οποίο δεν συνδέεται με πόνο. Τις πιο πολλές φορές οι ασθενείς δεν παίρνουν ούτε ένα παυσίπονο ή παίρνουν ένα DEPON ή μπορεί να χρειαστεί να πάρουν ένα PONSTAN για 2 μέρες. Δεν είναι κάτι τραγικό, δηλαδή ο πόνος ελέγχεται πλήρως με τα κλασικά παυσίπονα. Το πιο στενάχωρο είναι το πρήξιμο για 2-3 μέρες.
Αλήθεια 6. Εμφυτεύματα Δοντιών: Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να αποτύχει η τοποθέτησή τους; Ποιοι είναι οι παράγοντες που παίζουν ρόλο;
Αν εξαιρέσουμε την κακή τεχνική ή τη μη σωστή επιλογή του περιστατικού, υπάρχει ένα 2% παγκοσμίως αποτυχίας των εμφυτευμάτων δοντιών που οφείλεται στην ιδιοσυγκρασία του ασθενούς. Για παράδειγμα, σε έναν υγιή ασθενή που δεν καπνίζει και όλα έχουν γίνει σωστά, υπάρχει μία πιθανότητα 2% να αποτύχει το εμφύτευμα. Αποτυχία στο εμφύτευμα σημαίνει ότι ούτε θα πονέσει ο ασθενής, ούτε θα πρηστεί, ούτε θα πάθει κάτι. Θα πρέπει να το βγάλουμε το εμφύτευμα και να ξαναβάλουμε καινούριο, διότι όταν επιτύχει το εμφύτευμα θα πρέπει να είναι σταθερό στη γνάθο, για να στηρίξει το δόντι.
Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε τις απαντήσεις του κορυφαίου Γναθοχειρουργού αναλυτικά στα ερωτήματα της δημοσιογράφου σχετικά με τα εμφυτεύματα δοντιών:
Αλήθεια 7. Εμφυτεύματα Δοντιών: Πώς βλέπει ο ασθενής ότι δεν πέτυχε η τοποθέτησή τους, αφού δεν πονάει;
Το βλέπει ο γιατρός, ο οποίος ελέγχει τη σταθερότητα του εμφυτεύματος στη γνάθο, είτε μετά από 1 ημέρα, είτε μετά από 3-4 μήνες θα πρέπει το εμφύτευμα να είναι σταθερό, δηλαδή να μην κουνιέται. Τότε είναι έτοιμο να δεχτεί το δόντι από πάνω. Εάν κουνιέται, το βγάζουμε και βάζουμε ένα άλλο.
Αλήθεια 8. Εμφυτεύματα Δοντιών: Πότε μπορεί να φάει, να μασήσει κάποιος ασθενής μετά την επέμβαση; Σε πόσο χρόνο;
Ένας ασθενής, με το που θα φύγει από το ιατρείο, μπορεί να φάει. Αρκεί να είναι κρύα και μαλακά για 2 μέρες. Ακόμη, και τσίχλα μπορεί να φάει την ίδια μέρα.