Γενικές Οδηγίες Εμφυτευμάτων Δοντιών
Τα εμφυτεύματα δοντιών προσφέρουν άμεση και οριστική λύση στην περίπτωση που η έλλειψη φυσικών ριζών δοντιών απαγορεύει την τοποθέτηση ακίνητων προσθετικών εργασιών, όπως είναι οι γέφυρες και οι τεχνητές οδοντοστοιχίες (μασέλες). Σε αντίθεση με τις γέφυρες δοντιών, που προκαλούν προβλήματα στη στοματική κοιλότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν εφαρμόζουν πλήρως, τα εμφυτεύματα δοντιών αντικαθιστούν τα χαμένα δόντια ή εκείνα που έχουν καταστραφεί με τον καλύτερο και πιο αισθητικό τρόπο. Πρόκειται για τεχνητά δόντια που εμφανισιακά και λειτουργικά είναι όμοια με τα φυσικά και αντικαθιστούν τις φυσικές ρίζες των δοντιών με τεχνητές ρίζες, ενώ η κατασκευή τους είναι από τιτάνιο.
Εμφυτεύματα Δοντιών: Ποιοι Είναι οι Υποψήφιοι
Όσον αφορά το ποιοι ασθενείς είναι κατάλληλοι για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων δοντιών, αξίζει να αναφερθεί ότι πάνω από το 95% των ατόμων που επιθυμούν να προβούν στη διαδικασία αυτή είναι κατάλληλοι υποψήφιοι. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:
- Να μην είστε σε θέση ή να μην επιθυμείτε να τοποθετήσετε μασέλες ή γέφυρες.
- Να μην έχετε προβλήματα υγείας τα οποία επηρεάζουν την επούλωση των οστών.
- Να έχετε υγιείς στοματικούς ιστούς.
- Να έχετε χάσει ένα ή περισσότερα δόντια.
- Να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των οστών των γνάθων σας.
- Να υπάρχει επαρκές οστό για την τοποθέτηση οδοντικού εμφυτεύματος ή να μπορεί να αναπλαστεί με τη χρήση οστικών μοσχευμάτων.
- Να επιθυμείτε να βελτιώσετε την ικανότητα μάσησης και ομιλίας, καθώς και την αισθητική του προσώπου σας.
Εμφυτεύματα Δοντιών: Οριστική Λύση με τα Υψηλότερα Ποσοστά Επιτυχίας και τη Μέγιστη Διάρκεια στο Χρόνο
Τα εμφυτεύματα δοντιών αποτελούν την ιδανική οριστική λύση στο πρόβλημα της ολικής/μερικής απουσίας δοντιών ή στην καταστροφή τους. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Εταιρεία Εμφυτευματολογίας, το 98% των ασθενών απολαμβάνει την επιτυχία της μεθόδου εφ’ όρου ζωής. Η φροντίδα της στοματικής υγείας, το κάπνισμα, ο ελλιπής καθαρισμός, και η απουσία του λεπτομερούς σχεδιασμού της χειρουργικής επέμβασης είναι μερικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην αποτυχία των εμφυτευμάτων δοντιών και στην εμφάνιση επιπλοκών.
Ωστόσο, ο εξειδικευμένος και έμπειρος Γναθοχειρουργός Κωνσταντίνος Ψωμαδέρης διεξάγει την επέμβαση και κατευθύνει τον ασθενή με τέτοιο τρόπο ώστε να επέλθει ένα οριστικό και μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα.
Εμφυτεύματα Δοντιών: Σχεδιασμός της Θεραπείας
Η διαδικασία της εύρεσης του κατάλληλου και έμπειρου Γναθοχειρουργού για την ασφαλή τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων είναι και η βασικότερη προϋπόθεση για την επιτυχία της διαδικασίας. Αποτελεί όμως και το δυσκολότερο κομμάτι, καθώς ο ασθενής πρέπει να κάνει ενδελεχή έρευνα. Η μεγάλη εμπειρία του Γναθοχειρουργού δεν συνδέεται άμεσα με την ποιότητα των οδοντικών εμφυτευμάτων που χρησιμοποιεί, καθώς ένας ιατρός με μικρή εμπειρία μπορεί να χρησιμοποιεί με μη αποτελεσματικό τρόπο υψηλής ποιότητας εμφυτεύματα. Μια άλλη βασική παράμετρος είναι η διαφορά μεταξύ ενός οδοντίατρου κι ενός Γναθοχειρουργού, καθώς ο δεύτερος είναι πιο εξειδικευμένος ακόμα και στις δυσκολότερες περιπτώσεις στα οδοντικά εμφυτεύματα. Οι εξειδικευμένες και σύγχρονες τεχνικές, σε συνδυασμό με την πολυετή εμπειρία και την επιλογή υψηλής ποιότητας υλικών είναι τα βασικότερα συστατικά που θα κάνουν το χαμόγελό σας να λάμψει ξανά.
Οι ιατροί που συμμετέχουν στη χειρουργική επέμβαση είναι, αρχικά, ο Γναθοχειρουργός, που ειδικεύεται σε θέματα της γνάθου, του προσώπου και του στόματος. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν ειδικό χειρουργό εμφυτευματολόγο ο οποίος σπούδασε και μελέτησε μακροπρόθεσμα το αντικείμενο του, χωρίς να βασιστεί απλώς και μόνο σε γενικές γνώσεις και σεμινάρια. Έπειτα, ο περιοδοντολόγος, που είναι ο ειδικός στη θεραπεία των ιστών, καθώς και ο προσθετολόγος, που είναι ο αρμόδιος για τον σχεδιασμό και την προσαρμογή των τεχνητών δοντιών πάνω στα οδοντικά εμφυτεύματα.
Εμφυτεύματα Δοντιών: Η Διαδικασία της Τοποθέτησης
Ανάμεσα στα στάδια που ακολουθούνται για την διαδικασία τοποθέτησης εμφυτευμάτων δοντιών, υπάρχει πάντα ένα διάστημα επούλωσης, με σκοπό πάντα την ασφάλεια του ασθενούς.
Στάδιο 1ο: Χειρουργική Επέμβαση
Σε αυτό το στάδιο αφαιρούνται, αρχικά, τα δόντια που έχουν καταστραφεί, εάν αυτά υπάρχουν. Ακολούθως, η διαδικασία περιλαμβάνει τα οστικά μοσχεύματα που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία του οστού των γνάθων. Στη συνέχεια τοποθετείται το οδοντικό εμφύτευμα και διαμορφώνονται οι μαλακοί ιστοί της περιοχής μέσω της αύξησης ή της βελτίωσης.
Έπειτα, ο Γναθοχειρουργός και οι εξειδικευμένοι ιατρικοί συνεργάτες του προχωρούν στην τοποθέτηση ειδικού προσθετικού εξαρτήματος πάνω στο νέο εμφύτευμα, όπου εκεί θα σταθεροποιηθεί το τεχνητό δόντι. Το στάδιο ολοκληρώνεται με την προσθετική εργασία, δηλαδή την κατασκευή και την τοποθέτηση του τεχνητού δοντιού.
Η διάρκεια αυτής της διαδικασίας είναι μερικές ημέρες έως και μερικοί μήνες, αναλόγως τις ανάγκες του εκάστοτε ασθενούς. Φυσικά, κάποια βήματα μπορούν να συγχωνευτούν, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι του χρονικού διαστήματος αυτού αφιερώνεται στην ανάπτυξη του νέου οστού στη γνάθο.
Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ο Γναθοχειρουργός κάνει μια μικρή τομή στα ούλα προκειμένου να αποκαλυφθεί το οστό, ενώ χρησιμοποιείται ειδικός εξοπλισμός προκειμένου να προετοιμαστεί ένα ειδικό φρεάτιο στο οστό της περιοχής. Ακολούθως, τοποθετείται μέσα στο οστό των γνάθων το οδοντικό εμφύτευμα, το οποίο παίζει το ρόλο της ρίζας του δοντιού. Σε αυτό στάδιο θα δημιουργηθεί ένα κενό εκεί όπου λείπει το φυσικό δόντι κι έτσι, για αισθητικούς λόγους, συχνά τοποθετείται ένας τύπος μερικής και προσωρινής οδοντοστοιχίας, η οποία αφαιρείται εάν χρειαστεί για να καθαριστεί ή κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Στάδιο 2ο: Προσθετικό Κολόβωμα
Μόλις ολοκληρωθεί η οστεοενσωμάτωση, αναλόγως τις ανάγκες του ασθενούς, ενδέχεται να χρειαστεί μια χειρουργική επέμβαση ώστε να τοποθετηθεί προσθετικό κολόβωμα πάνω στο οποίο θα προστεθεί η θήκη. Η επέμβαση είναι μικρή και πραγματοποιείται με γενική αναισθησία.
Αρχικά, γίνεται μια μικρή τομή στα ούλα από τον Γναθοχειρουργό προκειμένου να αποκαλυφθεί το οδοντικό εμφύτευμα. Έπειτα, ακολουθεί η σύνδεση του κολοβώματος επούλωσης με το εμφύτευμα και τέλος, τα ούλα της περιοχής αρχίζουν να διαμορφώνονται και να επουλώνονται γύρω από το κολόβωμα επούλωσης.
Υπάρχει η πιθανότητα η τοποθέτηση του κολοβώματος να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με τη χειρουργική τοποθέτηση εμφυτεύματος, χωρίς επομένως να χρειάζεται επιπλέον χειρουργική επέμβαση. Μεσολαβεί ένα διάστημα δύο εβδομάδων μετά την τοποθέτηση του κολοβώματος κατά το οποίο τα ούλα επουλώνονται με σκοπό ακολούθως να συνδεθεί το προσθετικό κολόβωμα με το τεχνητό δόντι.
Στάδιο 3ο: Επιλογή και Τοποθέτηση Νέων Δοντιών
Μετά την ολοκληρωτική επούλωση των ούλων, πραγματοποιείται η λήψη αποτυπωμάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται, ώστε να κατασκευαστεί η θήκη, δηλαδή το τεχνητό δόντι. Φυσικά, το οστό της γνάθου πρέπει να είναι πολύ ισχυρό προκειμένου να γίνει σωστά η τοποθέτηση. Ο ασθενής επιλέγει τα τεχνητά δόντια που θα χρησιμοποιηθούν, σε συνεργασία με τον Γναθοχειρουργό. Τα δόντια αυτά μπορεί να είναι είτε κινητά (αφαιρούμενα), είτε σταθερά – ακίνητα, είτε και τα δύο.
Όσον αφορά τα κινητά – αφαιρούμενα δόντια, η προσθετική εργασία μοιάζει με τη συνηθισμένη αφαιρούμενη οδοντοστοιχία, που μπορεί να είναι μερική ή ολική και η οποία αφαιρείται με εύκολο και απλό τρόπο από τον ασθενή προκειμένου να καθαριστεί. Τα σταθερά – ακίνητα δόντια έχουν μόνιμο και σταθερό βίδωμα του τεχνητού δοντιού πάνω στο προσθετικό κολόβωμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να αφαιρεθούν από τον ασθενή προκειμένου να καθαριστούν ή κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Εμφυτεύματα Δοντιών: Επιπλοκές Μετά την Τοποθέτηση
Αρχικά, οι επιπλοκές και οι παρενέργειες μετά την τοποθέτηση είναι μηδαμινές. Οι τυπικές παρενέργειες που σχετίζονται με την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων είναι το πρήξιμο του ούλου και του προσώπου, οι μώλωπες στο δέρμα και τα ούλα, η μικρή αιμορραγία σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς και ο πόνος στα εμφυτεύματα δοντιών στο σημείο της εμφύτευσης, ο οποίος αντιμετωπίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις με φαρμακευτική αγωγή. Σε περίπτωση που κάποιο από τα συμπτώματα είναι πολύ επίμονο ή επιδεινώνεται, τότε ο ασθενής πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσει με τον Γναθοχειρουργό. Τέλος, κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου που διαρκεί η θεραπεία, ο ασθενής πρέπει να καταναλώνει μαλακές τροφές.
Εμφυτεύματα Δοντιών: Οφέλη και Μειονεκτήματα
Αρχικά, στα οφέλη της χειρουργικής τοποθέτησης εμφυτευμάτων δοντιών ανήκουν τα εξής:
- Αντέχουν στο χρόνο, καθώς σε αντίθεση με τα φυσικά δόντια, δεν φθείρονται.
- Αντικαθιστούν πλήρως τις ρίζες των δοντιών που απουσιάζουν.
- Είναι ίδια με τα φυσικά, κι έτσι δεν γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για τεχνητά δόντια.
- Δεν προκαλούν βλάβη στα οστά γιατί δεν μετακινούνται, σε αντίθεση με τις γέφυρες που στηρίζονται σε ρίζες δοντιών.
- Έχουν άριστη εφαρμογή, σε αντίθεση με τις γέφυρες.
- Αυξάνουν την αυτοεκτίμηση, γιατί η εμφάνιση του στοματος παίρνει ξανά την αρχική της μορφή.
- Βελτιώνουν την ομιλία και τη μάσηση, καθώς και τη συνολική αισθητική της εμφάνισης του ασθενούς.
- Δημιουργούν το αίσθημα της ασφάλειας στον ασθενή, καθώς δεν μετακινούνται από τη θέση του κατά τη διάρκεια της ομιλίας.
- Δεν τροχίζουν τα διπλανά δόντια, σε αντίθεση με τις γέφυρες.
- Δεν προκαλούν βλάβη στη γνάθο ούτε φθείρονται, λόγω της φύσεως του υλικού από το οποίο κατασκευάζονται, σε αντίθεση με τα φυσικά δόντια.
- Δεν χρειάζονται αφαίρεση όπως οι κινητές οδοντοστοιχίες, επομένως εκμηδενίζεται η ταλαιπωρία.
- Απαλλάσουν τον ασθενή από τις επανειλημμένες επισκέψεις στον οδοντίατρο, με ό,τι οικονομικά και ψυχολογικά οφέλη αυτό συνεπάγεται, καθώς είναι άφθαρτα, σε αντίθεση με τα φυσικά δόντια.
Λαμβάνοντας κανείς υπόψιν του τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη των εμφυτευμάτων δοντιών, γίνεται εμφανές ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως μειονέκτημα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την πιο ενδεδειγμένη και αμεσότερη λύση που εγγυάται ένα ασφαλές και μόνιμο αποτέλεσμα. Τα εμφυτεύματα δοντιών υπερτερούν έναντι οποιασδήποτε άλλης προσθετικής εργασίας που προτείνεται για την απώλεια ή την καταστροφή των δοντιών, ενώ η εμπειρία και η πλήρης κατάρτιση του ιατρικού προσωπικού μας εγγυώνται ένα διαρκές χαμόγελο που λάμπει.