Ποιες είναι οι Αιτίες που Οδηγούν σε Παρενέργειες και Επιπλοκές στα Εμφυτεύματα Δοντιών
Στο μεγαλύτερο ποσοστό και στις περισσότερες περιπτώσεις, τα εμφυτεύματα δοντιών δεν παρουσιάζουν παρενέργειες και επιπλοκές, αλλά αντιθέτως η διαδικασία είναι επιτυχημένη και η θεραπεία διαρκεί μια ζωή. Πιο συγκεκριμένα, τα εμφυτεύματα δοντιών αποτυγχάνουν σε ένα ποσοστό λιγότερο του 5%, με αποτέλεσμα πάνω από 95% των εμφυτευμάτων να τοποθετούνται με απόλυτη επιτυχία και ασφάλεια. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η εφαρμογή οδοντικών εμφυτευμάτων παρουσιάζει επιπλοκές ή παρενέργειες, οι οποίες αναφέρονται παρακάτω.
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την επιτυχία της χειρουργικής τοποθέτησης εμφυτευμάτων δοντιών. Αρχικά, ο ασθενής είναι απαραίτητο να είναι πολύ προσεκτικός και να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του Γναθοχειρουργού, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή και άμεση επούλωση της διαδικασίας. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ένα μερίδιο ευθύνης για τυχόν επιπλοκές και παρενέργειες ανήκει στον ασθενή, ενώ ο Γναθοχειρουργός έχει ένα εξίσου μεγάλο μερίδιο ευθύνης όσον αφορά το σωστό σχεδιασμό της θεραπείας και την άρτια εκτέλεση της χειρουργικής τοποθέτησης.
Σε κάθε περίπτωση, το ρίσκο της επεμβατικής διαδικασίας είναι χαμηλό. Τα εμφυτεύματα δεν εμφανίζουν πόνο, επομένως ενδέχεται να παρουσιαστούν επιπλοκές ή παρενέργειες και ο ασθενής να μην το αντιληφθεί, όπως συμβαίνει και με τα φυσικά δόντια. Έτσι, είναι απαραίτητο να γίνεται να γίνεται τακτικός έλεγχος από τον Γναθοχειρουργό προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλα είναι καλά.
Οι παράγοντες που οδηγούν σε επιπλοκές και παρενέργειες στις επεμβάσεις εμφυτευμάτων δοντιών είναι οι ακόλουθοι:
- Επιλογή του Κατάλληλου Γναθοχειρουργού
Το βασικότερο βήμα και ο σημαντικότερος ίσως παράγοντας στο να διασφαλιστεί η επιτυχία της χειρουργικής τοποθέτησης εμφυτευμάτων δοντιών είναι η επιλογή του κατάλληλου Γναθοχειρουργού, ο οποίος θα είναι άρτια καταρτισμένος και πλήρως εξειδικευμένος, όπως και έμπειρος, ώστε να παρέχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τη μέγιστη ασφάλεια. Η ειδικότητα του Γναθοχειρουργού είναι πιο εξειδικευμένη από εκείνη του οδοντίατρου, κάτι που ενδεχομένως τον καθιστά καταλληλότερο για πολύπλοκες και απαιτητικές επεμβάσεις και θεραπείες.
Επιπροσθέτως, ο ασθενής πρέπει να λάβει υπόψιν του τόσο τα χρόνια εμπειρίας του Γναθοχειρουργού που θα τον αναλάβει όσο και τα ποσοστά επιτυχίας του, καθώς η έλλειψη εμπειρίας μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία της επέμβασης και της θεραπευτικής διαδικασίας. Ο λεπτομερής σχεδιασμός της διαδικασίας καθώς και η ανάλυση όλων των ενδεχόμενων και πιθανών επιπλοκών από τον Γναθοχειρουργό παίζει βασικό ρόλο στην επιτυχημένη εξέλιξη της επέμβασης. Ένας Γναθοχειρουργός με πολυετή εμπειρία είναι σε θέση να διαχειριστεί πολύπλοκες τεχνικές προκειμένου να παρέχει ένα άριστο και άψογο τελικό αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για δύσκολα περιστατικά, η εμπειρία του Γναθοχειρουργού θεωρείται απαραίτητη, όπως και η ικανότητά του να πραγματοποιήσει μια εξειδικευμένη και εξατομικευμένη θεραπεία αναλόγως τις ανάγκες του ασθενούς.
- Φροντίδα της Στοματικής Υγιεινής του Ασθενούς
Η διαρκής φροντίδα και η σωστή καθαριότητα των δοντιών είναι ιδιαίτερα σημαντικά, πόσο μάλλον μετά τη χειρουργική τοποθέτηση εμφυτευμάτων δοντιών. Όσο περισσότερο φροντίζει ο ασθενής τα νέα του δόντια, τόσο πιθανότερο είναι να είναι επιτυχημένη η επέμβαση και να μην εμφανιστούν επιπλοκές στην πορεία. Σε αντίθετη περίπτωση, ενδέχεται να εμφανίσει περιεμφυτευματίτιδα (φλεγμονή των ιστών γύρω από το εμφύτευμα που συνοδεύεται από οστική απώλεια) , η οποία αντιμετωπίζεται με λέιζερ. Ο σωστός καθαρισμός και οι τακτικές επισκέψεις στην κλινική μας θεωρούνται βασικά στοιχεία για ένα μακροπρόθεσμο τελικό αποτέλεσμα.
Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής πρέπει να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του γιατρού, καθώς οι καθημερινές συνήθειες επηρεάζουν το αποτέλεσμα. Ο ασθενής οφείλει να ακολουθεί τους διατροφικούς περιορισμούς όταν υπάρχουν, να φροντίζει το στόμα του με τον κατάλληλο τρόπο, να κόψει το κάπνισμα για ένα διάστημα καθώς και να παίρνει τυχόν φάρμακα που έχει προτείνει. Ακολουθώντας τις οδηγίες του Γναθοχειρουργού και της έμπειρης ιατρικής ομάδας, οι πιθανότητες για επιπλοκές μειώνονται σημαντικά.
- Διάφορες Ιατρικές Παθήσεις
Υπάρχουν ορισμένες παθήσεις που ενδέχεται να οδηγήσουν σε παρενέργειες ή σε επιπλοκές ή ακόμα και σε ολική αποτυχία της χειρουργικής επέμβασης για εμφυτεύματα δοντιών. Ο διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι ασθένειες των ούλων, η προχωρημένη οστεοπόρωση και ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα είναι μερικές τέτοιες ασθένειες και λειτουργούν ανασταλτικά στην επούλωση του σώματος και στην οστεοενσωμάτωση. Επίσης, ασθενείς που έχουν αντιμετωπίσει πρόσφατα κάποιο σοβαρό καρδιακό επεισόδιο ή έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπείες και πάλι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν το θέμα της επιβράδυνσης της επούλωσης του στόματος. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για ασθενείς που είναι καπνιστές, που καταναλώνουν αλκοόλ, ή που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για άλλες παθήσεις.
- Κάπνισμα
Το κάπνισμα επηρεάζει σημαντικά τη στοματική κοιλότητα με αρνητικό τρόπο, μιας και ο καπνός εισέρχεται από αυτή. Έχει αποδειχθεί ότι το κάπνισμα προκαλεί επιβράδυνση στη διαδικασία της επούλωσης, μιας διαδικασίας που είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί μετά τη χειρουργική τοποθέτηση του εμφυτεύματος. Αυτό συμβαίνει επειδή το κάπνισμα μειώνει σημαντικά τη ροή του αίματος στα ούλα και σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατάσταση αυτή οδηγεί σε αποτυχία της επέμβασης. Πλέον, υπάρχουν πολλές μελέτες που αποδεικνύουν ότι οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερα ποσοστά αποτυχίας στις επεμβάσεις για εμφυτεύματα.
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος ασθενής που καπνίζει απαγορεύεται να προβεί σε χειρουργική τοποθέτηση οδοντικού εμφυτεύματος. Απλά το καλύτερο είναι να διακόψει το κάπνισμα για μια εβδομάδα πριν την επέμβαση και για τους δύο πρώτους μήνες μετά. Με αυτόν τον τρόπο, θα αυξηθούν σημαντικά οι πιθανότητες επιτυχίας της θεραπείας οδοντικών εμφυτευμάτων.
- Ασθένειες που Παρουσιάζονται στα Ούλα και Ανεπαρκές Οστό της Γνάθου
Η αξιολόγηση της υγείας των ούλων είναι ένα απαραίτητο βήμα που εφαρμόζεται υποχρεωτικά πριν τη χειρουργική επέμβαση. Μέσω αυτής της διαδικασίας, ο Γναθοχειρουργός διαπιστώνει με βεβαιότητα το εάν υπάρχει κάποια ασθένεια, όπως περιοδοντίτιδα ή η ουλίτιδα. Στην περίπτωση που παρουσιάζεται κάποια πάθηση των ούλων, τότε είναι απαραίτητο να θεραπευτεί πλήρως κι έπειτα να ακολουθήσει η χειρουργική τοποθέτηση των εμφυτευμάτων δοντιών. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ασθένειες που παρουσιάζονται στα ούλα ενδέχεται να βλάψουν το οστό της γνάθου ή των ούλων, κάτι που μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές.
Μια άλλη αιτία που ενδέχεται να επιφέρει επιπλοκές ή να οδηγήσει ακόμα και σε πλήρη αποτυχία της χειρουργικής επέμβασης με οδοντικά εμφυτεύματα είναι το να μην υπάρχει επαρκές οστό προκειμένου να στηριχθεί σωστά το εμφύτευμα. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαστάσεις που πρέπει να έχει το οστό, ώστε να τοποθετηθεί στην μπορεί να τοποθετηθεί στην πορεία το οδοντικό εμφύτευμα και, στην περίπτωση που έχει μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τη στιγμή της απώλειας του φυσικού δοντιού μέχρι τη στιγμή της θεραπευτικής διαδικασίας είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχει επαρκές οστό. Αυτό συμβαίνει επειδή η γνάθος ατροφεί όταν απουσιάζουν εντελώς οι ρίζες του φυσικού δοντιού.
Εάν δεν υπάρχει επαρκές οστό, είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί μια επιτυχημένη τοποθέτηση οδοντικού εμφυτεύματος, ενώ παίζει τεράστιο ρόλο και η εμπειρία του Γναθοχειρουργού. Ωστόσο, ακόμη και στην περίπτωση που το οστό έχει ατροφήσει, τότε πρέπει να εφαρμοστούν ειδικές τεχνικές ανάπλασης που χρειάζονται ιδιαίτερη εξειδίκευση και πολυετή εμπειρία από το ιατρικό προσωπικό.
Επιπλοκές των Διφωσφονικών Φαρμάκων στην Περίπτωση της Απώλειας Οστού
Τα διφωσφονικά φάρμακα, όπως είναι τα Reclast, Actonel, Bonefos και Fosamax που λαμβάνονται για τη δημιουργία οστού ή για την οστεοπόρωση, χρησιμοποιούνται προκειμένου να μειώσουν τα οστικά συμβάματα σε ασθενείς που παρουσιάζουν οστεοπόρωση, οστική νόσο ή λαμβάνουν θεραπεία για τον καρκίνο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πλέον, οι έρευνες αποδεικνύουν ότι το Fosamax αποτελεί κίνδυνο για την ανάπτυξη μιας σοβαρής οστικής ασθένειας που ονομάζεται οστεονέκρωση της γνάθου. Πρόκειται για μια σπάνια ασθένεια, η οποία ενδέχεται να εξελιχθεί σε μια αρκετά σοβαρή επιπλοκή της φαρμακευτικής θεραπείας με διφωσφονικά ή και δενοσουμάμπη. Το ιατρικό δυναμικό οφείλει να αναγνωρίσει και να διαγνώσει τα συμπτώματα αλλά και τον τρόπο να τα αντιμετωπίσει, γι’ αυτό και εάν ο ασθενής λαμβάνει τέτοια αγωγή πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσει τον ιατρό του.
Χειρουργική Επέμβαση: Επιπλοκές που Ενδέχεται να Παρουσιαστούν
Όπως είναι φυσικό, υπάρχουν περιπτώσεις που παρουσιάζονται επιπλοκές μετά τη διαδικασία τοποθέτησης εμφυτευμάτων δοντιών, ωστόσο αυτές οι περιπτώσεις είναι σπάνιες. Συνήθως, οι επιπλοκές εμφανίζονται σε διάστημα τριών ή τεσσάρων μηνών μετά την χειρουργική τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, ή σε ακόμα πιο σπάνιες περιπτώσεις μετά από πολλά χρόνια.
Η πιθανότερη επιπλοκή που εμφανίζεται είναι ο πόνος ή/και η δυσφορία μετά την επέμβαση, τα οποία αντιμετωπίζονται με παυσίπονα. Ενδεχομένως να υπάρξει πρήξιμο στη στοματική κοιλότητα και συγκεκριμένα στο σημείο που πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Μια πιο σοβαρή επιπλοκή είναι η κινητικότητα του εμφυτεύματος, δηλαδή το να μην είναι σταθερό το οδοντικό εμφύτευμα. Αυτό συνήθως συμβαίνει μετά από την επέμβαση για άμεση αποκατάσταση δοντιών και δυσκολεύει τη διαδικασία της οστεοενσωμάτωσης, αφού το οδοντικό εμφύτευμα υπό φυσιολογικές συνθήκες πρέπει να είναι σταθερό τουλάχιστον για μερικές εβδομάδες.
Μια πολύ σοβαρή επιπλοκή είναι η δημιουργία λοίμωξης στο σημείο που έχει τοποθετηθεί το εμφύτευμα ή η κακή επούλωσή τους. Και στις δύο περιπτώσεις, εάν οι επιπλοκές αυτές γίνουν αντιληπτές άμεσα, τότε μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον κατάλληλο τρόπο και να συνεχιστούν κανονικά τα υπόλοιπα στάδια. Συγκεκριμένα η λοίμωξη μπορεί να εμφανιστεί είτε κατά τη διάρκεια της επέμβασης είτε μετεγχειρητικά. Η κακή επούλωση και η λοίμωξη παρουσιάζονται όταν το στόμα έχει πολλά βακτήρια, κάτι που οφείλεται κυρίως στη μη τήρηση των οδηγιών του Γναθοχειρουργού. Πάντως, εάν τα συμπτώματα του πρηξίματος, του πόνου και της δυσφορίας διαρκούν περισσότερες από τέσσερις ημέρες, τότε κρίνεται απαραίτητο ο ασθενής να επικοινωνήσει με τον Γναθοχειρουργό και την κλινική.
Ακόμα πιο σπάνιες είναι οι περιπτώσεις εμφάνισης των επιπλοκών μετά από χρόνια από την ολοκλήρωση της επέμβασης. Τέτοιου είδους επιπλοκές είναι συνήθως βλάβη στον ιστό και βλάβη στο νεύρο και οφείλονται σε λανθασμένη τοποθέτηση των εμφυτευμάτων από τον Γναθοχειρουργό. Σημάδια που προειδοποιούν για αυτές τις βλάβες είναι το μούδιασμα ή το μυρμήγκιασμα στα χείλη, τη γλώσσα, το πρόσωπο ή τα ούλα.
Συνολικά, η απόρριψη ενός ξένου σώματος από τον οργανισμό του ατόμου είναι μια σπάνια περίπτωση. Οι περισσότεροι ασθενείς που επιλέγουν τη θεραπεία με οδοντικό εμφύτευμα έχουν ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα, ειδικά στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται εμφυτεύματα τιτανίου, τα οποία είναι βιοσυμβατά με το σώμα μας. Φυσικά, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, γι’ αυτό και πρέπει να επικοινωνήσετε οπωσδήποτε με τον Γναθοχειρουργό εάν παρουσιάσετε επίμονο πυρετό, αυξημένο πρήξιμο, φλεγμονή ούλων, κινητικότητα εμφυτεύματος, επίμονο πόνο ή δυσφορία, δυσκολία στη μάσηση, πύον ή αιμορραγία των ούλων, κακή γεύση και κακοσμία, χαλάρωση ή κινητικότητα της προσθετικής εργασίας, φλεγμονή των ούλων.
Όπως γίνεται αντιληπτό, το σημαντικότερο στην όλη διαδικασία είναι η επιλογή του κατάλληλου Γναθοχειρουργού, ο οποίος έχει την ικανότητα όχι μόνο να καθοδηγήσει σωστά τον ασθενή, αλλά και να αντιμετωπίσει επιτυχώς τυχόν επιπλοκές μετά τη διαδικασία. Η κλινική μας συνεργάζεται με κορυφαίους επιστήμονες που έχουν πολυετή εμπειρία ακόμη και στις πιο πολύπλοκες περιπτώσεις και εγγυάται ένα οριστικό και ασφαλές αποτέλεσμα. Πάρτε το χαμόγελό σας πίσω και δείτε την ζωή σας να βελτιώνεται ξεκινώντας από σήμερα.